HemNyheterKritik mot regeringen om pensionerna – fattiga och kvinnor gynnas mindre

Kritik mot regeringen om pensionerna – fattiga och kvinnor gynnas mindre

Den sänkta pensionärsskatten hjälper inte de fattigaste pensionärerna särskilt mycket. Dessutom gynnas män mer än kvinnor av skattesänkningen, enligt experterna.

Regeringen har presenterat ett förslag på sänkt skatt på pensionsinkomster inför budgeten. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att skattesänkningen som nu kommer ska ge pensionärer ett par hundralappar mer i plånboken varje månad, och att det är rimligt och rätt att de får stöttning i ekonomiskt tuffa tider.

Fast den nya skattesänkningen ger inte så mycket för genomsnittspensionären, enligt Américo Fernández, privatekonom på SEB.

För högt exempel

– Regeringen exemplifierar med 25 000 i månadsinkomst för pensionärer, som ska ge 3 460 kronor mer per år. Men det är för högt.

Enligt Pensionsmyndigheten var 2021 genomsnittsinkomsten för pensionärer 20 400 kronor per månad.

Dessutom inkluderar regeringens exempel automatiska uppräkningar, som inte inte är en del av det nya budgetförslaget.

Enligt regeringens tabell ger dagens besked 108 kronor mindre i skatt per månad till den som har 25 000 i pensionsinkomst. Om indexeringen räknas med blir det ett skattesänkning på 3 460 kronor.

Den som har 16 667 kronor i pensionsinkomst per månad får dock bara en skattesänkning på 16 kronor, efter uppräkningen blir det 192 kronor.

– Det här förslaget riktar sig inte främst till de pensionärer som har lägst inkomstnivåer, säger han.

Gynnar män mer än kvinnor

Américo Fernández pekar också på att förslaget om sänkt skatt ger mer till dem med högre inkomster än till dem med lägre, och mer till män än till kvinnor. Det beror på att männen har högre pension än kvinnor, i genomsnitt.

RELATED ARTICLES

Populärt