HemPolitikStrejkvarsel mot Teslas sopor

Strejkvarsel mot Teslas sopor

LO-facket Transport trappar upp strejken mot Tesla. Från julafton blockeras all sophantering på elbilsjättens anläggningar.

Transport lägger ett strejkvarsel mot Teslas sophantering. Det innebär att inga sopor och avfall kommer att hämtas från Teslas elva serviceanläggningar runt om i landet.

Varslet sker i sympati med grundkonflikten där IF Metall kräver kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten.

Det nya varslet träder i kraft natten till julafton.

IF Metall inledde strejken 27 oktober. Sedan dess har mängder av andra LO-förbund, liksom tjänstemannafacket ST, lagt pärlband av strejker för att försvåra Teslas verksamhet i Sverige. Även nordiska transportfack har lagt strejkvarsel för att stoppa leveranser av Teslabilar till hamnar i Danmark, Norge och Finland.

Tesla vill av princip inte teckna något kollektivavtal med IF Metall med motiveringen att företaget redan har avtal med de anställda.

IF Metall har anklagat det amerikanska företaget för strejkbryteri sedan ledningen tagit in andra arbetare för att hålla igång verkstadsarbetet på serviceanläggningarna.

Strejken har också kommit att valsa runt i domstolarna. Tesla har stämt både Postnord och Transportstyrelsen för att, indirekt via strejkerna som facken vidtagit, ha förhindrat bolaget att få ut registreringsskyltar till de nya bilarna.

RELATED ARTICLES

Populärt