fbpx
PolitikAvtal klart för lärare i kommun- och regionsektorn

Avtal klart för lärare i kommun- och regionsektorn

Sveriges lärare, SKR och Sobona har enats om ett nytt kollektivavtal som reglerar villkoren för över 200 000 förskollärare, lärare och studie- och yrkesvägledare i kommun- och regionsektorn.

Avtalet är ettårigt och garanterar en kollektiv löneökning på 3,3 procent. Det skriver Sveriges lärare i ett pressmeddelande.

”Trots ett tufft ekonomiskt läge är siffran tillbaka i löneavtalet, helt i linje med Sveriges Lärares krav. Att avtalet är ettårigt innebär att vi behöver ha ett högt tempo med att göra verkstad av det. Samtidigt riktar vi redan nu blicken mot 2025 och vad som då kan göras för att ytterligare förbättra villkoren för kommunalt och regionalt anställda förskollärare, lärare och studie- och yrkesvägledare” säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges lärare, i pressmeddelandet.

”Ökar kvaliteten i undervisningen”

”Vi och Sveriges Lärare har tagit ansvar för det tuffa ekonomiska läget och avtalet följer industrimärket. Vi är också överens om ett antal viktiga strategiska frågor som vi ska arbeta med under avtalsperioden.”, säger Ulf Olsson, ordförande i Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i ett pressmeddelande.

”Med detta avtal har vi ett nytt verktyg för att med gemensam kraft förbättra lärares löner, arbetsmiljö, utveckling och inflytande på alla nivåer, något som också ökar kvaliteten i undervisningen.”, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Sveriges lärare. 

Det nya avtalet gäller från den 1 april och löper till och med den 31 mars 2025. 

Läs mer

Populärt