fbpx
PolitikVäljarna: Socialdemokraterna har bättre energipolitik än Moderaterna

Väljarna: Socialdemokraterna har bättre energipolitik än Moderaterna

Svenska folket fortsätter att ha stort förtroende för Socialdemokraterna enligt en färsk mätning utförd av Novus på uppdrag av GP. Enligt mätningen anser väljarna att partiet har den bästa politiken i hälften av de frågor som de upplever som viktigast efter att ha knyckt energifrågan av Moderaterna.

Socialdemokraterna har fått starkt stöd av väljarna när det gäller flera viktiga politiska frågor enligt en färsk mätning från Novus.

Därmed anser väljarna att S har bäst politik i fem av de tio viktigaste frågorna, enligt Novus mätning:

  • Sjukvård
  • Skola och utbildning
  • Landets ekonomi
  • Energipolitik
  • Äldreomsorg

Socialdemokraterna tar över energifrågan

Tidigare rankades Moderaterna högre än Socialdemokraterna när det gällde energipolitik, men nu har situationen förändrats. Enligt mätningen har Socialdemokraterna gått om Moderaterna i denna fråga och anses nu ha den bästa politiken enligt väljarna.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommenterar att Socialdemokraterna fortfarande är det parti som väljarna anser är bäst på flest frågor. Samtidigt har partiet stärkt sin position genom att klättra förbi Moderaterna i energipolitiken.

– Socialdemokraterna är fortfarande partiet som väljarna tycker är bäst i flest frågor, men de har också stärkt sin position nu, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till GP.

Sjukvård viktigast

Mätningen visar att sjukvården fortsätter att vara den viktigaste frågan för väljarna, följt av lag och ordning. Skola och utbildning hamnar på tredje plats efter att lag och ordning ökat i betydelse, särskilt efter händelser som det tragiska dådet i Skärholmen, där en 39-årig man sköts till döds inför sin son.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, påpekar att klimatfrågan också har ökat i vikt bland väljarna, vilket är intressant att notera. För att detta ska synas i väljarstöd betonar han att politiken behöver fokusera på att få andra länder att följa Sveriges ledning inom klimatfrågor. Samtidigt har Nato-medlemskapet inte haft en betydande påverkan på hur väljarna ser på försvarets viktighet enligt mätningen.

Viktigaste politiska frågorna april 2024 (partiet med bäst politik enligt väljarna i parentes)

  1. Sjukvården (Socialdemokraterna)
  2. Lag och ordning (Sverigedemokraterna)
  3. Skola och utbildning (Socialdemokraterna)
  4. Invandring/integration (Sverigedomkraterna)
  5. Klimatet (Miljöpartiet)
  6. Landets ekonomi (Socialdemokraterna)
  7. Energipolitik (Socialdemokraterna)
  8. Äldreomsorg (Socialdemokraterna)
  9. Försvaret (Moderaterna)
  10. Miljön (Miljöpartiet)
Läs mer

Populärt