fbpx
NyheterGoogle har stängt ner SD:s ”trollkonton” på Youtube

Google har stängt ner SD:s ”trollkonton” på Youtube

De tre youtubekanalerna som Kalla fakta identifierat som ”trollkonton” för Sverigedemokraterna har nu tagits bort. På kanalernas sidor står det att ”Kanalen togs bort eftersom den bröt mot våra riktlinjer för gemenskapen”, rapporterar Emanuel Karlsten på sin blogg.

Under tisdagen avslöjade Kalla fakta att de identifierat minst tre youtubekanaler som tillhör Sverigedemokraterna. En av dessa kanaler hade under 2023 laddat upp över 300 videor och fått över 6 miljoner visningar. Maktbarometern rankade kanalen som den 110:e största i Sverige under 2023. Men nu är den inte längre tillgänglig.

YouTube har nu tagit ned kanalen och hänvisar till sina community-regler. Trots detta finns ingen specificering av vilken regel som har brutits. De två andra kanalerna som också pekades ut av Kalla fakta som anonyma SD-kanaler är heller inte längre tillgängliga.

TV4:s Emil Hellerud skrev på plattformen X, tidigare Twitter:

”Jag fick precis bekräftat från Youtube att nedstängningen av Sverigedemokraternas anonyma konton Filosofifabriken och Jimmiemoments skett som en konsekvens av Kalla faktas granskning. Kontona anses ha ’vilseledande verksamhet’.”

Läs mer

Populärt