fbpx
UtblickPalestinier minns flyktkatastrofen nakba

Palestinier minns flyktkatastrofen nakba

Palestinier samlades i tusentals på Västbanken på onsdagen för att påminna om den dag för 76 år sedan då en stor del den palestinska befolkningen tvingades lämna sina hem i samband med att staten Israel etablerades.

Dagen kallas nakba – katastrof – och markeras årligen. Men minnet av dagen då många palestinier fick fly fick en förstärkt innebörd på grund av läget i Gaza.

Palestinska flaggor bars av dem som deltog i marschen, liksom nycklar som symboliserade de hem som man tvingats lämna. Enligt vissa beräkningar flydde 700 000 palestinier sina hem eller blev fördrivna 1948 – beräkningarna varierar. Många blev internflyktingar medan andra sökte skydd i Jordanien eller Libanon.

– Vår nakba – katastrof – 2023 är den värsta hittills, sade Mohammad al-Farra vars familj flytt striderna mellan israelisk militär och terrorstämplade Hamas i staden Khan Yunis.

– Den är mycket sämre än katastrofen 1948, fortsatte han.

Enligt FN-organet Unrwas beräkningar har 80 procent av Gazas befolkning på 2,3 miljoner invånare före kriget flytt sina hem till följd av kriget som bröt ut efter islamistiska extremistgruppen Hamas attack mot Israel 7 oktober i fjol.

Manifestationer genomfördes i Ramallah, men även i Nablus och Hebron och ytterligare platser på den av Israel ockuperade Västbanken.

– Det är värre för dem i Gaza än för oss. Men vi upplever alla al-nakba en andra gång, säger Manal Sarhan till AFP i Ramallah.

Minnet av katastrofen markerades i manifestationer i regionen, samt i flera storstäder i Europa. En omfattande manifestation genomfördes i bland annat i den tyska huvudstaden Berlin.

Läs mer

Populärt