PolitikS: Kristersson spelar ned SD-avslöjandet

S: Kristersson spelar ned SD-avslöjandet

Socialdemokraterna tycker att statsminister Ulf Kristersson (M) tonar ned allvaret i avslöjandet om SD:s anonyma konton.

– Regeringen försöker reducera det här till politisk smutskastning inom Tidösamarbetet, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton. Bland annat i syfte att nedvärdera politiska motståndare.

LÄS MER: SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

– Det största partiet i regeringsunderlaget har avslöjats med att driva en trollfabrik, säger Magdalena Andersson.

– Det är ett arbetssätt som för tankarna till Ryssland och som inte hör hemma i Sverige.

Särskild debatt

– Rimligt hade varit om SD hade erkänt att de ertappats med något omoraliskt, bett om ursäkt och vidtagit åtgärder, fortsätter hon. I stället har de gått till rasande attack mot oppositionen och den samlade journalistkåren.

Även regeringen har utsatts av nedvärderande klipp från SD:s anonyma konton, vilket kan strida mot paragrafen i Tidöavatalet om att tala respektfullt om varandras centrala företrädare.

– Regeringen försöker reducera det här till politisk smutskastning inom Tidösamarbetet. Det är att gravt förringa vad det här handlar om, säger Andersson.

Centerledaren Muharrem Demirok kräver att riksdagen tar upp frågan i en särskild debatt.

– Det blir ett bra tillfälle för Sverigedemokraterna att tydliggöra vad de har jobbat med.

C: ”Trollkonton”

Demirok anser också att debatten behövs för att riksdagspartierna ska kunna diskutera ”var gränsen går för hur vi uppträder mot varandra”.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har försvarat partiets tillvägagångssätt och kallat avslöjandet från TV4 för en påverkanskampanj.

Muharrem Demirok säger att Åkessons besked om att han inte planerar att förändra något på kommunikationsavdelningen är oroväckande inför EU-valet.

– Det betyder att vi riskerar dolda kampanjer och trollkonton mitt i valrörelsen, där man kanske använder AI-genererat material om andra partier och företrädare.

Läs mer

Populärt