fbpx
PolitikHögernationalistiska Dansk Folkeparti går mot katastrofval

Högernationalistiska Dansk Folkeparti går mot katastrofval

Nedgången för Sverigedemokraternas danska systerparti Dansk Folkeparti spås fortsätta i dagens lokalval.

Idag går det danska folket till val för att välja vilka som ska representera dem i landets 98 kommuner och fem regioner.

En av de stora förlorarna spås bli högernationalistiska Dansk Folkeparti (DF). Det vore en del i en större trend då partiet sedan dess enorma valframgångar 2015 gått stadigt sämre i opinionen. 

Partiet, som länge samarbetat med Sverigedemokraterna, mer än halverades i valet 2019 och gick från 21,1 procent till 8,7 procent. Och nu ser tappet ut att fortsätta.

Till skillnad från i Sverige är de danska lokala valen skilda från de nationella valen och de frågor som lyfts är ofta mycket lokala. Man brukar heller inte se att lokalvalen har något större inflytande på den nationella opinionen. I det här valet kan det dock bli skillnad.

Statsvetaren Ulrik Kjaer säger till Sveriges Radio att tillbakagångar i de lokala valen nu kan drabba partier även nationellt. En kraftigt bidragande orsak är att flera partier, och då kanske främst DF, den senaste tiden präglats av interna stridigheter. 

Ett tecken på stridigheterna i DF är att man förlorat omkring en femtedel av sina kommunpolitiker och deras enda borgmästare under mandatperioden bytte till högerpartiet Venstre.

DF utmanas även av uppstickarpartier. På den högerpopulistiska flanken finns Nye Borgerlige, som stulit ett flertal kandidater från DF. Nya Borgerlige har dock skakats av att flera kandidater uteslutits ur partiet sedan bland annat rasistiska kommentarer upptäckts på sociala medier.

I Danmarks största kommun, Köpenhamn, går istället det röd-gröna partiet Enhedslisten starkare än förväntat. Den danska huvudstaden har haft socialdemokratiskt styre i närmare hundra år och av allt att döma finns inga tecken på en högersväng.

Läs mer

Populärt