fbpx
SverigeLiberalerna svänger igen – går inte med på M-KD-SD-budgeten

Liberalerna svänger igen – går inte med på M-KD-SD-budgeten

När Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna går fram med egen budget så står Liberalerna utanför. Det meddelar partiet på tisdagen.

Det blir ingen gemensam fyraparti-budget från högergrupperingen i riksdagen. Det står klart på tisdagen, efter att Liberalerna vägrat gå med på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas plan.

Anledningen ska enligt Liberalernas Mats Persson ha varit bensinskatten. Liberalerna vill inte sänka skatten på bränsle, något som M, KD och SD kan tänka sig göra.

– Vi tror att det är bättre att kompensera hushåll i glesbygden på annat sätt. Till exempel genom bättre reseavdrag och andra typer av stöd, säger Persson till SVT.

Däremot menar Persson att han känner sig ”väldigt trygg” i att partierna kommer komma överens någon gång innan nästa val.

Har kritiserats för otydlighet

Under året har Liberalerna svängt i regeringsfrågan, och säger sig nu vilja ha en M-ledd regering även om den skulle få stöd av Sverigedemokraterna. Det går stick i stäv med uppgörelsen som slöts efter valet 2018, då Liberalerna gick med på att stödja en socialdemokratisk ledd regering.

Under sommaren sa partiledaren Nyamko Sabuni att hennes parti uppfattats som just ”otydliga” i regeringsfrågan.

Frågan är nu om Liberalerna återigen kommer få kritik för sin otydlighet, efter att ha sagt nej till en borgerlig budget.

Läs mer

Populärt