fbpx
PolitikNya regler för föräldrapenningen ska minska "segregationsfälla"

Nya regler för föräldrapenningen ska minska ”segregationsfälla”

Föräldrapenningen riskerar att bli en kvinnofälla som håller utrikesfödda kvinnor utanför arbetsmarknaden. Regeringen vill nu ändra detta genom att ha samma regler för alla.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men trots detta tar kvinnor ut en majoritet av föräldrapenningen. För att jämna ut skillnaderna har man tidigare öronmärkt 90 dagar som måste tas ut av vardera föräldern. Men dessa regler har inte gällt alla.

Om man inte har sjukpenninggrundande inkomst, SGI, exempelvis för att man inte arbetat på länge eller är relativt ny i landet får man istället en föräldrapenning på grundnivå. På denna nivå är inga dagar reserverade.

Följden har blivit att många nyanlända kvinnor tar ut hela föräldraledigheten. Grundnivån innebär en ersättning på 250 kronor per dag och 89 procent av de som får föräldrapenning på den här nivån är kvinnor.

Nu vill regeringen ändra reglerna så att samma regler gäller för alla. Detta rapporterar SVT. Det skulle innebära att 90 dagars föräldraledighet är reserverade för vardera föräldern även för de som saknar SGI.

– Dagens regler i föräldraförsäkringen är en segregationsfälla för kvinnor. Så kan vi inte ha det, vi måste göra det som krävs för att få nyanlända kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Förslaget skulle påverka ungefär 70 000 personer och förhoppningen är att det ska leda till att fler pappor tar ett större del av föräldraledigheten. Det har blivit resultatet när reserverade dagar införts på andra ersättningsnivåer.

Regeringen lade fram ett liknande förslag redan 2018 men då röstades det ner i riksdagen. Förhoppningen är att man nu kan införa reformen som kan öka nyanlända kvinnors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Läs mer

Populärt