fbpx
OpinionAnalys: Ebba Busch mörkar sanningen om vårdköerna

Analys: Ebba Busch mörkar sanningen om vårdköerna

Det går inte att ha kontroll över 8 av 10 svenskars vård och sedan falla in i den trötta refrängen om att allt ändå är sossarnas fel, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Under ett valår tävlar partierna i att framhålla sin segrar och tona ner det som inte gått lika bra. Kristdemokraternas Ebba Busch verkar testa en helt ny strategi – att framhålla det egna partiets episka misslyckande som en seger.

I en debattartikel i Expressen vill KD-ledaren presentera sin lösning på vårdköerna, nämligen att förstatliga vården. Det har man nämligen gjort i våra grannländer. Omorganisationen ska ledas av staten men skötas av ”de verkliga proffsen”, främst sjukhusledningen. Vad Busch mörkar är att de tydligen oproffsiga som till stor del styr vården idag är kristdemokrater.

KD är med och styr vården för 8 av 10 svenskar. De misskötta regioner som Busch nu vill skrota är till stor del ett resultat av den politik hon själv vill föra.

I en text fylld av otydligheter sticker en formulering ut i sin välputsade prakt: ”århundradets sjukvårdsreform”. Man riktigt ser hur dessa två ord föregåtts av oändliga brainstorm-möten på nån kommunikationsbyrå och nu är det redo att släppas ut bland ”verklighetens folk”.

Frågan är om den klyscha kommer att gå samma öde till mötes som andra KD-klassiker som ”Sveriges hjärtland” och ”Make EU lagom again”. Bra på spånmötet, platt fall i det politiska samtalet och ingen substans bakom de klatschiga orden.

Svenska folket är smartare än så här, vilket är dåliga nyheter för KD. Det går inte att ha kontroll över 8 av 10 svenskars vård och sedan falla in i den trötta refrängen om att allt ändå är sossarnas fel.

Kanske har Busch rätt i en sak – vården skulle mycket väl kunna fungera bättre om styrdes av staten. Anledningen är att vi har socialdemokratisk regering. Oavsett system är det nämligen tydligt att det blir riktigt illa när KD får inflytande över hur vården ska se ut.

Istället för att föreslå långtgående systemorganisationer kanske KD borde lägga ner energi på att syna varför deras sjukvårdspolitik lett till så katastrofala resultat. Ebba Busch väljer istället att försöka mörka det kaos som KD:s framfart i regionerna orsakat.

”Århundradets sjukvårdsreform” är ett försök att smälla upp ett undermåligt nybygge på en rutten grund. I hård konkurrens kan det visa sig vara den sämsta fastighetsaffär som Ebba Busch gjort.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt