fbpx
OpinionAnalys: Valvinst för M är det största hotet mot vanligt folk

Analys: Valvinst för M är det största hotet mot vanligt folk

Moderaterna är inte ett dåligt val i höst för att det öppnar för SD. Moderaterna är ett dåligt val i höst för att de är just Moderaterna, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Oavsett vad Ulf Kristersson gång på gång försäkrar så ser det allt mer troligt ut att Sverigedemokraterna skulle ingå i en högerregering vid en eventuell valvinst.

I det här läget är det viktigt att minnas en sak: Moderaterna är inte ett dåligt val i höst för att det öppnar för SD. Moderaterna är ett dåligt val i höst för att de är just Moderaterna.

Högerkoalitionens oheliga allians bygger på att både Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson lovar sina väljare att de ska kunna kontrollera den andre. Det verkar mer och mer som att deras strategi kommer bli att lämna walk over i den andres hjärtefrågor.

Det betyder att Åkesson utan mothugg får fortsätta att måla ut migration som roten till allt ont. Det Kristersson vinner är att han får fritt spelutrymme att försöka driva igenom sin aggressiva ekonomiska agenda.

M är ett parti som alltid varit beredda att offra stora samhällsgrupper för att kunna införa förmånliga skattesänkningar för de rikaste. Vi har sett det tidigare och vi skulle få se det igen.

Och nej, de rika som gynnas är inte alla de som har köpt sin egen bostad eller har några månadslöner på ISK. Om välfärden urholkas går det skrämmande fort att tömma en sådan buffert och komma efter med avbetalningarna på bostadslånet.

Framför allt kommer människor med låga inkomster att systematiskt missgynnas. Det kommer även de som bor i ekonomiska svaga områden, oavsett om det är storstadsregionerna eller glesbygdskommuner.

Det här är en politik som kommer drabba de som är sjuka eller nån gång kommer bli sjuka, de som inte har trygga anställningar och de som står utanför bostadsmarknaden. Det här gäller oavsett ursprung. Moderaternas politik drabbar alla.

Det gäller inte minst stora delar av de som funderar på att lägga sin röst på SD. Varför tror såväl M som SD att alla de här väljarna är redo att skjuta sig själva i foten, bara för det tveksamma nöjet att se Ulf Kristersson som statsminister?

Valet i höst kan inte handla om regeringsfrågan. Om SD kan komma att sitta i regering kan inte vara den viktigaste frågan i svensk politik, särskilt inte om de av högern lovats stort inflytande även som stödparti.

Vi går allt mer mot en situation där M och SD i praktiken driver samma linje. För att få oss att glömma det kommer högerkoalitionen försöka fylla det politiska samtalet med störningar och brus.

Den politik Moderaterna och de övriga högerpartierna vill driva kommer vanligt folk att förlora på. Det är det vikigaste att minnas.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Läs mer

Populärt