fbpx
HemPolitikYgeman efter SD-rösten: "Putins svenska vänner"

Ygeman efter SD-rösten: ”Putins svenska vänner”

EU har beslutat att stötta Ukraina mot Rysslands aggressioner. Det akuta stödet röstades igenom med överväldigande majoritet, men Sverigedemokraterna valde att ställa sig på Rysslands sida.

EU-parlamentet har röstat för ett akut ekonomiskt stöd till Ukraina. Pengarna ska användas för att stärka landets möjligheter att stå emot Ryssland som under flera veckor har trappat upp sin militära närvaro i området.

Förslaget snabbhanterades för att kunna möta den ytterst akuta och ovanliga situationen och antogs med en överväldigande majoritet. Röstsiffrorna slutade 598 för, 53 mot och 43 avstod.

Nästan alla svenska parlamentariker röstade för förslaget. Det gällde alla partier från höger till vänster med ett tydligt undantag. De enda svenska EU-parlamentariker som röstade emot stödet till Ukraina var de tre som representerar Sverigedemokraterna – Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers.

Kritik mot SD-röster

SD: val att rösta emot förslaget har mött kritik från flera håll. En av de skarpaste kritikerna är integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

På Facebook räknar Ygeman upp flera gånger då SD istället för att markera mot Ryssland istället valt att ”blicka mot Kreml” och agerat proryskt. Han frågar sig även om SD är ”Putins svenska vänner”.

Ministern lyfter ett flertal händelser där SD och SD-medlemmar ställt sig på Rysslands sida. Bland annat har SD:s förstanamn i EU-parlamentet likställt desinformationskampanjer från Ryssland med Europaparlamentets kampanjer för ökat röstdeltagande. SD-toppar har även varit gäster hos Putins parti tillsammans med högerextremister från andra delar av Europa.

Partiet har även tidigare ställt sig på Rysslands sida gällande aggressionerna mot Ukraina och röstade nej till att EU skulle utöka förbindelserna med landet genom ett så kallat associeringsavtal.

Länk till inlägget finns här.

Sverigedemokraterna får med rätta ofta kritik för sina rötter i den högerextrema rörelsen. Men Anders Ygeman menar att hur partiet agerar idag gällande Ryssland också är problematiskt.

Även Centerpartiets Annie Lööf kritiserar SD:s proryska agerande. På Twitter skriver hon att SD:s agerande är särskilt förvånande eftersom man annars brukar lägga stor vikt vid att enbart ”hjälpa på plats”.

RELATED ARTICLES

Populärt