HemUtblickPutin: Stålverket i Mariupol ska inte stormas

Putin: Stålverket i Mariupol ska inte stormas

Hela Mariupol, förutom stålverket, är nu under rysk kontroll, enligt ryska försvarsdepartementet. President Vladimir Putin har beordrat sina styrkor att inte storma stålverket i staden där civila och det sista ukrainska motståndet finns.

Den ryske presidenten har sagt att Mariupols stålverk Azovstal, beläget i ett stort industriområde, inte ska stormas utan att ryska trupper ska hålla ställningarna kring det omringade stålverket. Däremot ska området blockeras så att ”inte ens en fluga kommer igenom”, säger presidenten.

Under ett möte med presidenten säger försvarsminister Sergej Sjojgu att resten av staden är ”befriad” – ett ryskt propagandauttryck för att säga att det är under rysk kontroll.

Ukrainska soldater har i veckor försvarat sig inifrån stålverket, där runt 2 000 civila uppges söka skydd från striderna.

Vladimir Putin hyllar insatsen som han beskriver som en ”succé”.

Fyra bussar

De flesta försöken att evakuera civila från den belägrade staden har misslyckats och under onsdagen hoppades man att 90 bussar skulle evakuera 6 000 civila efter en överenskommelse om evakueringsvägar med Ryssland.

”Fyra evakueringsbussar lyckades lämna staden i går via den humanitära korridoren”, skriver vice premiärminister Iryna Veresjtjuk på sociala medier och tillägger att man kommer fortsätta försöken att evakuera kvinnor, barn och äldre från staden under torsdagen.

”Orcher” i liksäckar

Rysslands offensiv i Donbassregionen, där Donetsk och Luhansk, ingår fortsätter också på bred front.

Före den ryska storskaliga invasionen kontrollerade Kyivregeringen 60 procent av Luhansk, som tillsammans med Donetsk ingår i Donbass. Nu kontrollerar Ryssland 80 procent, enligt Serhij Hajdaj vid den ukrainska regionala militären i Luhansk. Han säger att de ryska styrkorna efter att ha intagit staden Kreminna nu hotar Rubizjne och Popasnaja.

”Våra försvarare gör allt för att orcherna ska skickas hem i liksäckar. Bårhus och sjukhus i de tillfälligt ockuperade områdena är överfulla. Luhansks landområden är fulla av (stupade) fiender”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Ukrainska sidan brukar nedvärderande beskriva fienden som orcher, vilka var fiendekrigarna i Tolkiens Sagan om ringen.

Filmer som CNN verifierat visar att ryska styrkor tagit sig in i centrala Rubizjne, där betydande förstörelse ses i stadskärnan. Staden hade innan kriget 50 000–60 000 invånare.

I storstaden Kramatorsk, i Donetskregionen, fruktar invånarna det värsta.

– Det kommer att bli en enda röra, säger 53-årige Oleksandr.

– Det finns ingenting gott att vänta av detta.

Interkontinental robot

I onsdags besköt Ryssland fler än 1 100 mål under offensiven i Donbass, inför kommande framryckningar med markstyrkor, rapporterar The New York Times.

Landet testade också en ny interkontinental robot, som kan bära kärnvapen. Vladimir Putin sade i ett tv-tal att den får de som hotar Ryssland att ”tänka till två gånger”.

RELATED ARTICLES

Populärt