HemNyheterMatjätten: Ännu dyrare mat väntar

Matjätten: Ännu dyrare mat väntar

Matpriserna har stigit de senaste månaderna och Axfoods vd Klas Balkow räknar med att de kommer gå upp ytterligare.

Under årets första kvartal gick matpriserna upp med 3,9 procent enligt SCB. Sedan dess har de ökat ytterligare. Axfoods prishöjningar ligger i linje med det och Klas Balkow räknar med att matpriserna kommer gå upp ytterligare, även om marknaden är svårbedömd.

– Vi är inne i en mer oförutsägbar tid. Hur priserna kommer att utvecklas beror på olika faktorer, som hur länge kriget pågår, energi- och drivmedelspriser och hur det går för olika skördar. Med den situationen vi har nu med krig i Europa kan vi nog räkna med väsentligt höjda priser. Just nu har vi ett kostnadstryck i hela kedjan, säger han.

Inflationen har också betytt betydligt högre kostnader för bolaget enligt vd Klas Balkow, samtidigt har koncernen höjt priserna i linje med inflationen.

– Vi jobbar med mat, och det är något som alla behöver. Så vi har fortfarande bra efterfrågan även om det är låga marginaler och hård konkurrens på marknaden. För oss handlar det om att fortsätta attrahera kunder till våra kedjor och värna om att de ska kunna köpa prisvärd, bra och hållbar mat, säger han.

Han påpekar att läget också kan ändras snabbt.

–Det var inte länge sedan vi hade matprisdeflation. Vi kommer från en lång period med låga matpriser, säger han.

RELATED ARTICLES

Populärt