HemSverigeFöretag utsatte anställda för dödlig fara

Företag utsatte anställda för dödlig fara

Jobb på hög höjd med bristfälliga fallskydd eller medarbetare som är utsatta för farligt asbestdamm. Så såg arbetsvardagen ut för flera anställda vid byggföretag i Norrland, visar Arbetsmiljöverkets granskning.

Nio myndigheter, inklusive Arbetsmiljöverket, har gjort en rikstäckande insats mot arbetslivskriminalitet. Över 200 företag har granskats och problemen var särskilt stora i Kiruna och Gällivare, visar de oanmälda kontrollerna.

Det handlar om företag som bland annat är involverade i den stora flytten av Kiruna stad till följd av gruvbrytningen.

— Det vi har sett är att man tummat på säkerheten på ett oacceptabelt sätt, det har handlat om såväl svenska som utländska företag, säger Nadja Lukin, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Ett 70-tal byggföretag, varav 40 i norr, kontrollerades där över hälften hade säkerhetsbrister och cirka 30 av dessa har nu fått krav på sig att rätta till bristerna. Det har då handlat om bland annat arbete på hög höjd utan eller med bristfälliga skydd. Vissa har nekats skyddsutrustning eller har exponerats för asbestdamm.

I de mest allvarliga fallen var fallriskerna så uppenbara att de ledde till omedelbart arbetsförbud.

– Det vi har sett är att man tummat på säkerheten på ett oacceptabelt sätt, det har handlat om såväl svenska som utländska företag, säger Nadja Lukin, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Samverkan mellan de olika myndigheterna pågår sedan 2018 på uppdrag av regeringen. Sedan dess har man gjort drygt 7 000 gemensamma kontroller.

RELATED ARTICLES

Populärt