HemOpinionAnalys: "Om du bryr dig om klimatet borde valet vara enkelt"

Analys: ”Om du bryr dig om klimatet borde valet vara enkelt”

När det gäller klimatpolitiken är skillnaden mellan blocken stor, skrivet MT:s Lisa Aggeborn.

Att rädda klimatet kommer vara komplicerat, det kommer ta tid och det kommer vara dyrt. Det är alltså den direkta motsatsen mot vad som gör en politisk fråga tacksam att lyfta i en valrörelse.

Att det är svårt märks tydligt den här valrörelsen, då frågan lever en tynande tillvaro. Men trots det svala intresset finns tydliga skillnader mellan partierna och ännu tydligare skillnader mellan blocken.

Miljöpartiet är enligt Naturskyddsföreningen bäst i klassen när det gäller att sätta klimatet på agendan, följda av Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet. De som får sämst betyg är högerpartierna, där Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hamnar i botten.

SD står som ensamt parti inte ens bakom Sveriges klimatmål. I Ekots partiledarutfrågning kallar partiledaren Jimmie Åkesson klimatpolitik för ”självplågeri” och menar, på fullt allvar, att fler dör av kyla än värme.

”Som att höra dumheten tala fritt” var MP-språkröret Per Bolunds kommentar. Det är svårt att vara oense med det uttalandet.

M duckar alla frågor om klimatet och väljer att låtsas som att mirakelkuren heter kärnkraft. Opinionen gällande kärnkraften har svängt rejält de senaste åren, men att hänga upp hela sin klimatpolitik på det är vilseledande.

När det, ofta bokstavligt, brinner i knutarna är det lätt att känna en väldigt stor frustration av att det görs för lite.

En grundläggande förutsättning för att något alls ska ske, en slags bottennivå som måste vara uppfylld, måste ändå vara någon form av krismedvetenhet. Jag ser inte den i Kristerssons slingrande svar.

För högergänget är klimatkrisen något man ska komma på ett snabbt svar på. Inte ett svar som löser problemet, utan ett svar som man snabbt kan använda för att styra undan debatten och slippa följdfrågor.

Valrörelsen har utkristalliserats till valet mellan två block. Om du bryr dig det minsta om klimatet borde valet mellan blocken inte vara ett svårt val.

Ingen med den minsta klimatångest skulle kunna stå ut med en regering där M och SD håller taktpinnen i kampen mot klimatförändringarna.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt