fbpx
HemOpinionAnalys: Vilseleder M medvetet eller kan de inte räkna?

Analys: Vilseleder M medvetet eller kan de inte räkna?

Det är svårt att tro att Moderaterna är ovetande om att deras siffror är vilseledande, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Moderaterna talar ofta och gärna om ekonomi och vill göra höstens val till ett “klassiskt plånboksval”. Ett av de argument som ofta återkommer är att Sverige har lägst tillväxt i EU. Men stämmer verkligen påståendet?

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i M, gör den låga tillväxten till utgångspunkten för hela den moderata ekonomiska politiken. Samma mening återkom även i partiledaren Ulf Kristerssons sommartal.

Sveriges starka ekonomi

Siffran är förvisso sann, om man enbart tittar på tillväxten. Sverige har haft den lägsta BNP-ökningen i EU. Däremot är tolkningen av siffran vilseledande.

Anledningen till att Sverige har en lägre procentuell tillväxt än övriga EU var att ekonomin här inte störtdök på samma sätt under pandemiåren.

Alla som förstår sig på ekonomi vet att det är bättre att de 1 000 kronorna man har i fonder ökar någon procent i värde, än att de först går ner 50 procent och sedan ökar tio procent från den nivån. Att tillväxten är högre i det senare fallet är helt irrelevant. Det här fattar såklart även M-ledningen.

Sveriges BNP minskade med tre procent under coronaåret 2020, medan snittet för EU var hela sju procent.

Genom en effektiv ekonomisk politik, där dåvarande finansminister Magdalena Andersson hade en avgörande roll, klarade Sverige pandemin bättre än många andra länder. 

Värt att notera är att Sveriges ekonomi minskade mindre under en världsomspännande pandemi, än vad den gjorde med finansminister Anders Borg och Moderaterna under finanskrisen 2009.

Medvetet vilseledande

Tvärtemot vad M vill antyda är Sveriges ekonomi faktiskt starkare än innan coronakrisen och klarade sig dessutom bättre än nästan alla andra EU-länder. Att fortsätta att antyda att den relativt lägre tillväxten beror på ekonomiskt vanstyre verkar okunnigt eller medvetet vilseledande.

Att det handlar om det senare kan styrkas av att partiets samarbetspartner Sverigedemokraterna redan försökt skapa politiskt spinn kring frågan.

I mitten av juli riktade riksdagsledamoten Markus Weichel (SD) en skriven fråga om just det här till finansminister Mikael Damberg, som besvarade frågan 1 augusti.

“Svensk ekonomi har klarat sig jämförelsevis väl genom pandemin. Vår BNP minskade mindre under 2020 än i många EU-länder, samtidigt som den ekonomiska återhämtningen påbörjades tidigare”, skriver Damberg i sitt svar.

Tillväxtsiffran är ett i raden av tveksamma M-utspel, och frågan är nu om de medvetet vilseleder eller om de helt enkelt inte kan räkna?

“För att sätta Sveriges framtida tillväxt i ett sammanhang är det viktigt att ha en bild av vårt ekonomiska utgångsläge och utvecklingen under senare år”, skriver finansministern.

Det är inte ett råd som Moderaterna verkar vilja följa.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt