HemRekommenderatHär konfronteras Kristersson med kritiserade siffrorna: "Inte vetenskap"

Här konfronteras Kristersson med kritiserade siffrorna: ”Inte vetenskap”

Ulf Kristersson pressas hårt när han försöker förklara Moderaternas vilseledande statistik.

Moderatledaren har om och om igen sagt att 700 000 utrikes födda inte kan försörja sig själva. Morgon-Tidningen har redan tidigare skrivit om att den här siffran har fått mycket kritik.

Bland annat är ”självförsörjande” inte ett vedertaget begrepp och att gränsen på runt 15 500 kronor i månaden är godtycklig. Dessutom har begreppen blandats ihop, så att det i debatten ofta låter som att hela siffran skulle gälla försörjda av försörjningsstöd. Så är inte fallet.

När Kristersson i SVT:s partiledarutfrågning ombads att redogöra vad de 700 000 egentligen betydde var han märkbart pressad.

– Det här är inte en exakt vetenskap. Det är bara ett sätt att säga att det är väldigt många människor i Sverige som är i arbetsför ålder men som inte jobbar så mycket att det kan försörja sig själva, säger Ulf Kristersson.

Källa: SVT

Använt andras siffror

När SVT konfronterar Kristersson med att 163 000 av hans 700 000 har sin försörjning från sådant som studiemedel, pension eller föräldrapenning backade M-ledaren.

– Vi har använt andras siffror, och det är inget vi hittat på själva.

– Din poäng har väl ändå varit, när du har sagt det här gång på gång, att det är 700 000 som inte är självförsörjande och det har låtit som att du har sett detta som ett problem, frågar programledaren Anders Holmberg.

– Ja, medgav Kristersson.

Han vill inte säga att den som lever av studiemedel eller föräldraförsäkring är en belastning för samhället.

Många försörjs av lönearbete

Siffrorna från SCB visar även att 210 000 av de med en inkomst under 15 500 kronor i månaden har lön som huvudsaklig inkomst, antingen från en anställning eller eget företag.

Ulf Kristersson förklarar detta med att de som har så här låga inkomster arbetar för lite. För att råda bot på detta föreslår han klassisk M-politik med sänkta skatter och ett bidragstak.

Bidragstaket skulle göra att den som är sjuk, arbetslös eller behöver försörjningsstöd inte kan få mer än 12 500 kronor i månaden.

– Kan det inte finnas människor som jobbar mycket men som har en väldigt låg lön, frågade programledaren Camilla Kvartoft.

– I Sverige har vi avtalsenliga löner så det är nog så att många jobbar men jobbar för lite, svarar M-ledaren.

Många av de arbetsplatser som anställer många utrikes födda har villkor som ligger långt under resten av arbetsmarknaden. Ett exempel är matleverantören Foodora, där medellönen enligt en granskning låg mellan 4 500 och 8 500 kronor per månad.

Kristersson har upprepat siffran 700 000 många gånger, bland annat i en partiledardebatt där han menade att 700 000 inte går till jobbet, inte har arbetskamrater och deras barn inte ser dem gå till jobbet.

Källa: SVT

Trots att SVT lagt fram SCB:s siffror av att över hälften av de 700 000 M-ledaren pekat ut har försörjning från lön eller från exempelvis studiemedel, sjukförsäkring eller föräldraförsäkring håller Ulf Kristersson fast vid sin statistik.

– Jag menar att de i mindre omfattning har arbetskamrater än de borde ha, i mindre omfattning går så mycket till jobbet som de borde.

RELATED ARTICLES

Populärt