PolitikKristerssons SD-förnekelse: "Kommer inte att hända"

Kristerssons SD-förnekelse: ”Kommer inte att hända”

Trots den senaste tidens mätningar vägrar Ulf Kristersson att kommentera vad som händer om Sverigedemokraterna blir större än hans Moderaterna.

Valrörelsen går in i sin mest hektiska tid och Moderaternas Ulf Kristersson har ett minst sagt späckat schema. Trots hans ansträngningar sjunker hans parti i opinionen.

M har i flera mätningar varit mindre än tilltänkta samarbetspartiet Sverigedemokraterna och i Novus får partiet dessutom sin lägsta siffra sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare 2017.

Trots det mörka läget vill Kristersson inte kännas vid att hans parti kanske inte är Sveriges näst största efter valet, och att det kan få stora konsekvenser för svensk politik.

– Nej, men du är ju på en helt annan planet. För det första: det kommer inte att hända. Det har inte hänt tidigare, kommer inte hända nu heller, säger han till Expressen som svar på en direkt fråga.

Ligger efter

Det är dock tydligt att det inte handlar om ett lågt resultat i enskilda mätningar. Enligt Pollofpolls, som slår samman och analyserar resultat från en flera olika mätinstitut, har M parkerat sig en bra bit under SD.

Källa: Pollofpolls, 31 augusti 2022

Ulf Kristerssons ovilja att tala om hur samarbetet med SD kommer förändras om M blir det mindre av de två delas inte av Sverigemokraternas företrädare.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson uppger att ”det kommer att bli väldigt dyrt” att hålla SD utanför regeringen om de går om M.

– Vi kommer kräva inflytande i förhållande till valresultatet. Blir vi största oppositionsparti – då är situationen klart en helt annan, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Läs mer

Populärt