HemPolitikNy katastrofmätning för Moderaterna – får lägsta stödet sedan 2017

Ny katastrofmätning för Moderaterna – får lägsta stödet sedan 2017

Det fortsätter att gå riktigt dåligt i opinionen för Moderaterna. Den senaste mätningen från Novus visar på det lägsta väljarstödet sedan 2017.

Ulf Kristersson är den främsta motståndaren till Magdalena Andersson i kampen om statsministerposten. Den senaste tiden har dock de dåliga nyheterna hopats för moderatledaren.

I mätningar från flera olika mätinstitut faller hans parti rejält och är inte längre näst största parti. Dessutom är Magdalena Andersson långt mer populär än Kristersson.

SVT:s dagliga Novusmätningar visar ett väljarstöd för M på 15,8 procent. Det är den lägsta siffran sedan juli 2017, då Anna Kinberg Batra fortfarande var partiledare.

Att Kristersson med 13 dagar kvar till valet får den lägsta siffran under sin tid som partiledare är anmärkningsvärt.

Rödgröna få fler mandat

Omfördelat i riksdagsmandat ger mätningen ett betydande övertag för de rödgröna. S, V, MP och C får tillsammans 181 mandat. Det är 13 fler än högersidan.

Båda de minsta partierna, Liberalerna och Miljöpartiet kommer över riksdagsspärren. L är dock på 4,5 procent fortfarande i riskzonen att åka ur riksdagen. Det skulle göra de rödgrönas övertag närmast ointagligt.

De senaste dagarna har S ökat med 2,4 procentenheter i Novus mätningar. Väljarna kommer främst från SD, som tillsammans med M är de som just nu tappar mest.

RELATED ARTICLES

Populärt