HemPolitikBrotten mot Tidöavtalet som Kristersson inte bryr sig om

Brotten mot Tidöavtalet som Kristersson inte bryr sig om

Tidöavtalets bläck har knappt hunnit torka, men flera tunga SD-namn har redan hunnit bryta mot avtalets uppförandeklausul.

Det så kallade Tidöavtalet mellan regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samt samarbetspartiet Sverigedemokraterna är en detaljerad redogörelse för hur Sverige ska styras. Men det verkar som att vissa delar av avtalet är viktigare än andra.

I avtalet går partierna med på att ”samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”. Men Bara veckor efter att slottsavtalet presenterats har uppförandeklausulen brutits upprepade gånger.

”Kronprinsessans” attack

Jessica Stegrud har kallats SD:s kronprinsessa och var mycket synlig i valrörelsen. Eftersom hon är en del av partiets absoluta toppskick borde hon ha stenkoll på vad slottsavtalet kräver av henne, men så verkar inte vara fallet.

På Twitter attackerade Stegrud den 1 november miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och kallade henne okvalificerad för sin post. Stegrud antyder även att Purmokhtari ska tacka SD för att hon fått jobbet.

Det tydliga brottet mot uppförandeklausulen uppmärksammades bland annat av vänsterdebattören Daniel Swedin. Stegrud har därefter raderat sin tweet.

Nazisten i Nynäshamn

Rebecka Ädel, nyinvald i kommunfullmäktige i Nynäshamn, bedrev under flera år aktivism för nazistiska organisationer.

När hon konfronterades med bevis för sina högerextrema nätaktiviteter valde hon att låsa in sig på toaletten. Det är knappast den ”värdighet” som Tidöavtalet kräver.

Att Ädel kunde väljas, och dessutom var den i SD som fick flest personkryss i kommunen, visar att partiledaren Jimmie Åkesson inte varit helt sanningsenlig.

I en av valrörelsens sista debatter tog han starkt avstånd från tanken på att det skulle finnas högerextrema på partiets listor:

– Vi har inga nazister på våra listor och om det mot förmodan finns någon kvar kommer den inte vara valbar på söndag, sa Åkesson, rapporterar Omni.

Anne Frank-skandalen

Den 16 oktober, bara två dagar efter att slottsavtalet presenterades, valde SD-profilen Rebecka Fallenkvist att kalla Anne Frank ”sedeslös” och ”kåtheten själv”. Fallenkvist lämnade sina politiska uppdrag och fick en ny tjänst på SD:s ekonomiavdelning.

Det osmakliga Instagram-inlägget blev en världsnyhet och internationella medier uppmärksammade att SD trots sina många skandaler nu har mer makt än någonsin tidigare.

Fortsatta övertramp

Trots att slottsavtalet är mer detaljerat än vad avtal av den här typen brukar vara finns det inte preciserat vad som händer om man bryter mot enskilda delar. Det ger ett visst utrymme för Kristersson och övriga högerpartier att fortsätta blunda för olika sverigedemokraters övertramp.

Det är talande att Kristersson trots de avtalsbrotten inte reagerat. Sverigedemokraterna behövs för att han ska kunna fortsätta vara statsminister, men frågan är hur många avtalsbrott han kommer tolerera.

RELATED ARTICLES

Populärt