fbpx
PolitikSocialdemokraterna vill belöna tips om illegala vapen

Socialdemokraterna vill belöna tips om illegala vapen

En belöning för dem som tipsar polisen om illegala vapen.Det är en av förändringarna som Socialdemokraterna vill se för att få bukt med gängskjutningarna.

Socialdemokraterna vill att regeringen ska göra mer för att stoppa de kriminella gängen. Bland annat behövs akuta åtgärder för att stoppa gängens nyrekryteringar, enligt partiledaren Magdalena Andersson.

– Det vi ser är att för varje gängkriminell som sätts bakom lås och bom står allt yngre pojkar redo för att ta vid, säger hon vid en pressträff.

– Arbetet med att stoppa nyrekryteringen måste öka.

Ett led i det är extra resurser till kommunerna för att bekämpa nyrekryteringen till de kriminella gängen, redan i sommar.

– Vi föreslår en akut resursförstärkning redan den här sommaren, för att kommuner ska kunna anställa fältassistenter och andra trygga vuxna, säger Magdalena Andersson.

Pengar för vapentips?

Socialdemokraterna föreslog i helgen en ny vapenamnesti. Det skulle kunna kompletteras med flera andra förslag, enligt Magdalena Andersson.

– Den första delen handlar om att vapen måste bort från våra gator och torg, här behöver regeringen agera snabbt, säger hon.

– En sådan sak är att återigen utlysa en tillfällig vapenamnesti. En annan sak man skulle kunna införa är en belöning för tips om illegala vapen.

Mest jaktvapen?

Vid den senaste vapenamnestin, våren 2018, lämnades cirka 12 000 vapen in till polisen. Det handlade dock till stor del om jaktvapen, snarare än vapen från gängen, medger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

– Det stämmer att det inte finns något stöd för att de vapen som redan nu innehas av gängkriminella lämnas in, säger han.

Men åtgärden är ändå viktig, anser han.

– Skulle ett enda liv räddas av den här vapenamnestin, då är det värt det, säger han.

Åtgärden måste dock kompletteras med många andra, exempelvis tydligare uppdrag till myndigheterna för att stoppa vapnen, anser Socialdemokraterna. Men partiet vill också se tipspengar till personer som berättar för polisen om illegala vapen.

Vilka summor det skulle kunna handla om återstår att se.

– Det måste man titta närmare på. Tittar man på andra länder och städer är det stora variationer, säger Ardalan Shekarabi.

Läs mer

Populärt