fbpx
NyheterBillström: Israels svar "proportionerligt"

Billström: Israels svar ”proportionerligt”

Att få in humanitär hjälp till Gaza är huvudämne när EU:s utrikesministrar samlas i Luxemburg. Samtidigt finns klara sprickor i enigheten i synen på konflikten i Mellanöstern.

Världsläget får EU:s utrikeschef Josep Borrell att sucka tungt när han träffar journalistkåren på väg in till mötet.

– Jag säger god morgon, men händelserna i världen får oss att arbeta i ett ständigt krisläge, säger Borrell.

Händelserna i Mellanöstern gör dagens möte till närmast unikt för de senaste åren: för första gången sedan i fjol vintras är inte Rysslands krig i Ukraina huvudämne.

– Prioriteten just nu är att få in humanitärt stöd (till Gaza), betonar Borrell.

Tvåstatslösning?

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger det samma.

– Vi måste tillsammans med andra parter – USA, FN, EU – hitta en lösning på det här problemet att det råder vattenbrist, brist på livsmedel och brist på bränsle. De förhandlingarna pågår medan vi står här och pratar och jag ser mycket fram emot att höra vad mina utrikesministerkollegor har att säga, säger Billström till TT, SR Ekot och SVT i Luxemburg.

Både han och Borrell betonar också vikten av att på längre sikt få en nystart för fredsprocessen.

– Vi måste se till att återvända till förhandlingsbordet och bringa fram lösningen i form av en tvåstatslösning på bordet igen. Där har EU en väldigt viktig roll att spela, anser Billström.

”Proportionerligt”

Den långdragna konflikten mellan israeler och palestinier får det också att knaka i relationen inom EU, med olika åsikter i olika huvudstäder.

Även om alla visserligen har fördömt terrordåden från Hamas så är synen på Israels svar mer splittrad – särskilt när det gäller de humanitära följderna för civilbefolkningen i Gaza.

– Vi har sagt från den svenska regeringens sida att Israel har rätt att försvara sig, men Israel måste också precis som alla andra parter ta in det faktum att man bör i görligaste mån försöka rädda civila liv, säger Tobias Billström – som inte vill svara ja eller nej på frågan om Israels svar är i linje med internationell rätt.

– Israel har rätt att försvara sig och svaret har varit proportionerligt, säger utrikesministern i Luxemburg.

Läs mer

Populärt