fbpx
HemSverigeKravet från Socialdemokraterna: Inför en ny bankskatt

Kravet från Socialdemokraterna: Inför en ny bankskatt

Inför en tillfällig skatt på bankernas vinster. Det föreslår Socialdemokraterna i sin skuggbudget.

De svenska storbankerna har under det senaste året gjort kraftiga vinster när räntorna har stigit vilket också kommit att ifrågasättas från flera håll. Nu vill Socialdemokraterna att vad man anser är övervinster i stället ska tas ut i en tillfällig skatt på räntenettot, något som skulle inbringa omkring tio miljarder kronor.

– Banker ska vara med och bidra och stötta barnfamiljer och ensamstående. Det är helt rimligt, säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg på en pressträff.

Nyligen presenterade högerkoalitionen i Italien en bankskatt där det som regeringen betraktar som bankernas övervinster ska beskattas med 40 procent. Detta är dock inte aktuellt för svensk del, säger Mikael Damberg.

– Vi har inte föreslagit en italiensk bankskatt. Vi har tittat på andra länder, säger Damberg och nämner bland annat Litauen.

– Vi lägger oss på en lägre nivå men tycker att det är en väl avvägd politik.

Damberg säger att förslaget kommer att sätta press på storbankerna och samtidigt gynna bland annat barnfamiljer.

– Sverige behöver en ekonomisk politik för vanligt folk. En tuff höst väntar många familjer när räntehöjningarna har ökat.

Dessutom föreslår partiet en extra utbetalning av barnbidraget och höjt underhållsstöd. Förslaget innebär en höjning med 500 kronor i månaden under första halvåret 2024.

– Om det är något vi vet så är det att den ekonomiska krisen har drabbat barnfamiljer extra hårt. Det är inte rimligt att det är barnen som ska betala för krisen.

RELATED ARTICLES

Populärt