fbpx
HemBreakingUSA och Storbritannien attackerar Jemens huvudstad

USA och Storbritannien attackerar Jemens huvudstad

USA och Storbritannien har attackerat den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som svar på flera attacker mot civil sjöfart i Röda havet.

– Jag kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder, säger USA:s president Joe Biden.Iran fördömer attacken.

Robotar från stridsfartyg och stridsplan har attackerat flera platser i Jemen som används av den Iranstödda islamistiska Huthirörelsen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa.

USA:s president Biden uppger att ”framgångsrika attacker” har genomförts av USA:s militär tillsammans med Storbritannien och med stöd av Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna.

Precisionsangrepp har bland annat utförts mot anläggningar i nordvästra Jemen från vilka robotar och attackdrönare avfyrats mot den internationella sjöfarten i Röda havet, enligt uttalanden från USA:s och Storbritanniens försvarsdepartement.

Radarsystem och vapenförråd har också slagits ut.

”Vid planeringen av attackerna togs särskild hänsyn till att minimera eventuella risker för civila”, skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Attackerna riktades mot en flygbas, flygplatser och en militärbas, enligt tv-stationen Al-Masirah som kontrolleras av Huthirörelsen.

Attackerar fartyg

Anfallen är det första omfattande militära svaret från USA och dess allierade mot Huthirörelsens anläggningar i Jemen, efter återkommande attacker mot den civila sjöfarten som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet på väg till eller från Suezkanalen.

Mer än 50 nationer har berörts av de 27 attacker som hittills har skett mot den internationella kommersiella sjöfarten, enligt Biden.

”Dessa riktade attacker är ett tydligt budskap om att USA och våra partners inte kommer att tolerera attacker på vår personal eller tillåta fientliga aktörer att äventyra navigeringsfriheten på en av världens mest kritiska kommersiella sjöfartsleder”, säger han i uttalandet.

Förra veckan utfärdade USA, Storbritannien och elva allierade länder en sista varning till rörelsen om att upphöra med attackerna eller möta konsekvenser. Men attackerna har fortsatt.

Nya hot

Flera Huthiledare har efter nattens attacker hotat med att svaret kommer att bli kraftfullt.

”Amerika och Storbritannien kommer att behöva förbereda sig på att betala ett högt pris och svara för alla ödesdigra konsekvenser av denna grova aggression”, säger Huthi-administrationens vice utrikesminister Hussein Al-Ezzi i rörelsens medier.

Även på torsdagen, före flygräderna, hotade rörelsen USA och Storbritannien med utökade attacker.

Huthirörelsen har kontrollerat en stor del av Jemen sedan inbördeskrig bröt ut i landet 2014.

USA samlade i december en internationell flottstyrka för att slå vakt om sjöfarten. Men flera av de största rederierna har beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

RELATED ARTICLES

Populärt