fbpx
NyheterKommunal varslar om strejk i kommuner och regioner

Kommunal varslar om strejk i kommuner och regioner

LO-facket Kommunal varslar om strejk sedan förhandlingarna om ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona brutit samman.

Blir strejken av omfattas inledningsvis drygt 5 000 medlemmar runtom i landet.

– Utöver det är det också blockad för nyanställning, mer- och övertid. Så det är en omfattande konflikt som kommer att få stora konsekvenser, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, till TT.

Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

– Hela vår organisation är redo att ta oss an en strejk. Men jag hoppas så klart att vi ska hitta en lösning. Vi har helt rimliga krav. Det är inga kostnadsdrivande krav, utan krav som behövs för att få till en bra och robust välfärd, säger Ragnegård.

Löner och arbetstid

SKR meddelar att varslet och ”vilka konsekvenser det får för välfärdens verksamheter” nu ska analyseras.

”Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om stridsåtgärder och att välfärdens vardag nu riskerar att påverkas negativt. Vi är redo att hitta konstruktiva lösningar vid förhandlingsbordet”, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar krävt ”ordning och reda” i löneprocesserna, med ett skriftlighetskrav vid lönesamtal och att nya löner ska betalas ut i tid. En annan stor fråga har varit arbetstiderna med förenklade dygnsviloregler.

”Känt oss tvungna”

– Vi har mötts av motbud som inte löser de här delarna utan snarare försämrar. Så det har vi inte kunnat gå med på. Därför tackade vi nej i fredags och i dag har vi känt oss tvungna att varsla om konflikt, säger Ragnegård.

Strejkvarslen berör anställda i kommuner, regioner och företag under arbetsgivarorganisationen Sobona.

Runt 550 000 personer arbetar på de berörda avtalsområdena. Det handlar om till exempel måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare och renhållningsarbetare. Totalt omfattas omkring 750 arbetsplatser runtom i landet.

Läs mer

Populärt