fbpx
HemNyheterTrots Kristerssons vårdlöfte: Åtta av tio läkare märker nedskärningar i vården

Trots Kristerssons vårdlöfte: Åtta av tio läkare märker nedskärningar i vården

Under måndagen presenterar regeringen vårbudgeten med bland annat sex miljarder extra till sjukvården. Men inom vården märker man redan av neddragningar.

TV4 rapporterar idag om en ny undersökning av Sveriges läkarförbund visar att åtta av tio tycker att det sparas för mycket inom vården redan nu. Samtidigt är nio av tio oroliga att de här besparingarna kommer att göra det svårare att ge bra vård till patienterna.

– De besparingar man har aviserat ser vi nu slår till med full kraft, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Sex miljarder till sjukvården

Regeringens vårbudget innebär sex miljarder till sjukvården – vilket möter hård kritik från Socialdemokraterna.

– Regeringen tar inte in verkligheten i Sverige. Sjukvården är kanske det största exemplet på det. Regeringen har konsekvent genom kostnadskrisen underfinansierat sjukvården, säger Mikael Damberg (S) i TV4 Nyhetsmorgon.

– Denna typ av politik kommer leda till stora neddragningar och att personalen blir av med jobbet – och det ser vi ju nu, fortsätter han.

En som inte håller med honom är finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Vi har 16 miljarder på välfärden och sex extra på sjukvården. Totalt blir det 12 miljarder till sjukvården under året. Det är historiska belopp, om vi bortser från pandemin. Det kommer fortfarande att vara tufft. Men vi gör bedömningen att det underlättar för många regioner, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

I februari gick Ulf Kristersson ut i TV4 Nyhetsmorgon och lovade att det är hans regering som kommer se till att ingen i vården ska behöva sägas upp.

Läs mer

Populärt