fbpx
SverigeFem tecken på att det går bra för Sverige

Fem tecken på att det går bra för Sverige

Minskande arbetslöshet, ökande BNP och höjda pensioner till de som har allra minst är några av sakerna som visar att det går åt rätt håll.

Om man läser nyheter eller scrollar på sociala medier verkar det lätt som att allt man ser är olika katastrofer och nedåtgående kurvor. Det är därför lätt att känna hopplöshet och som att allt bara blir värre.

Lyckligtvis är det inte hela sanningen. Faktum är att mycket pekar uppåt och att det faktiskt går bra för Sverige.

Arbetslösheten minskar

Antalet svenskar som inte har ett jobb att gå till fortsätter att sjunka. Under 2022 har arbetslösheten minskat i alla grupper inklusive långtidsarbetslösa och unga.

I juni låg arbetslösheten på 6,6 procent och 78 000 färre var inskrivna på Arbetsförmedlingen än under samma period året innan.

A-kassan stärks

Coronapandemin innebar stora påfrestningar för ekonomin, både för den enskilda och för samhället i stort. I krisen så valde man att prioritera att stärka de sociala skyddsnäten och välfärden.

För att underlätta för de som förlorade sina jobb höjdes a-kassan temporärt och man förbättrade flera av villkoren kring försäkringen. Socialdemokraterna kommer om de vinner valet att låta a-kassan ligga kvar på den höjda nivån.

Statsskulden minskar

När Magdalena Andersson tog över som finansminister 2014 såg hon till att stadigt minska statsskulden. Pandemiåren och de extraordinära omständigheterna krävde att statsskulden ökade något men sedan slutet på 2021 pekar kurvan återigen skarpt nedåt.

Pensionerna höjs

Från och med augusti 2021 höjdes garantipensionen med 1 000 kronor för de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. Dessutom höjdes bostadstillägget.

Reformen innebär att omkring en miljon pensionärer får mer pengar i plånboken.

Stark BNP-tillväxt

Det går bra för Sveriges ekonomi. Bruttonationalprodukten, BNP steg under 2021 med 5,1 procent enligt SCB. Ökningen fortsatte även under det första halvåret av 2022.

Läs mer

Populärt