fbpx
HemOpinionAnalys: Ebba Buschs "abortkontrakt" är djupt oseriöst

Analys: Ebba Buschs ”abortkontrakt” är djupt oseriöst

Ebba Busch ville tysta kritikerna. Men istället fortsatte hon svaja i abortfrågan, och ägnade mest tid åt att klaga på politiska motståndare, skriver Karla Lindahl.

Idag gick Ebba Busch ut och höll presskonferens om abort. Anledningen är att flera medier under senaste tiden uppmärksammat abortmotståndare högt upp i partiledningen. 

Bland annat har kvinnoförbundets ordförande Sarah Kullgren jämfört aborter med förintelsen, och partiets utrikespolitiske talesperson Marcus Oscarsson var med och bildade antiabortorganisationen Ja till livet. Läs mer om det här.

Men istället för att bemöta dessa fakta så ville Ebba Busch iklä sig offerrollen, och var sur på att Magdalena Andersson uttryckt oro för aborträtten i Sverige.

Grunden torde vara ett Facebook-inlägg från statsministern, där hon skriver om abortmotståndet i USA att ”liknande högerkonservativa krafter finns här hemma i Sverige. Därför måste vårt arbete för flickor och kvinnors rättigheter fortsätta.”

Var det alltså detta som fick Ebba Busch att gå i taket?

Att Kristdemokraterna har abortmotståndare i den absoluta partitoppen är alltså Socialdemokraternas ansvar? Det är oseriöst och obegripligt. 

Nåväl. 

I ett försök att tysta en viktig fråga så har Busch tagit initiativ till ett ”kontrakt med Sveriges kvinnor”, där den svenska abortlagsiftningen skulle försvaras. 

Men endast två minuter efter att Ebba Busch presenterat kontraktet visade hon upp KD:s hyckleri i abortfrågan, när hon på presskonferensen försvarade den så kallade ”samvetsfriheten”, alltså att anställda inom vården ska ha rätt att säga nej till att utföra abort. Detta är en grov inskränkning i aborträtten och skulle försvåra aborter framför allt på mindre orter. 

– Det tycker jag är en ganska… ganska. Ja, det borde vara möjligt, sa Busch på presskonferensen. 

Det är inte seriöst att ena stunden stå och vifta med ett kontrakt och ta en offerroll, för att bokstavlig talat två minuter senare försvara försvårande av aborter. 

Mot slutet av presskonferensen tog Busch återigen på sig offerkoftan, och gjorde en märklig slags imitation av en väljare som uttrycker oro över abortfrågan.

Ännu en gång var det Socialdemokraternas fel att väljarna tvivlar på Kristdemokraternas hållning i abortfrågan – inte det faktum att det finns tongivande abortmotståndare i partitoppen.

Att ta avstånd från samvetsfrihet och företrädarnas åsikter om abort hade varit ett par rätta steg på vägen. Att vifta med ett ”kontrakt” och skylla på sossarna är oseriöst och ett hån mot alla som oroar sig över svensk abortlagstiftning.

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen.

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt