HemLedareNämen oj vad tyst högern är

Nämen oj vad tyst högern är

UD har fördömt koranbränningar i ett unikt och ögonbrynshöjande fall. Då är det som tystast från gaphalsarna till höger, skriver MT:s Karla Lindalhl.

Att bränna koranen är ”islamofobiskt”, och ett uttryck för ”rasism, främlingsfientlighet och intolerans”.

Oavsett vad man tycker om att elda upp böcker för att göra ett statement är det minst sagt uppseendeväckande att en regering uttalar sig så specifikt om en enskild händelse som förmodligen är laglig att genomföra i Sverige.

Detta ska såklart ses i ljuset av det känsliga läget i omvärlden och Sveriges Nato-ansökan.

Men vad som är minst lika uppseendeväckande är det som inte sägs. För var är nu alla gaphalsarna till höger som år efter år skrikit sig hesa i opposition, som varnat för Sveriges förfall?

Det är nämligen väldigt tyst från stöddiga högertyckare just nu.

Jag kan lova att just de personer som nu sitter tysta hade låtit en socialdemokratisk regering löpa gatlopp om UD hade haft en S-minister vid rodret.

Partiledarna till höger hade stått och ojat sig över regeringens undfallenhet och brist på ryggrad i sociala medier och för varje tillgänglig tv-kamera.

Twitter hade exploderat, debattartiklar hade skrivits, riksdagen hade fått kallas in mitt i sommaren för att rösta om misstroende mot utrikesministern och kanske till och med statsministern.

Men nu? Ingenting, bortsett från att den än så länge SD-ägda nyhetssajten Samtiden publicerat en ledartext som kritiserar Blllström.

Alltid något, men en promille av vad vi hade sett om S styrt.

Det hela kan tolkas som att även partierna till höger känner till det känsliga läget i Nato-processen, men också att Sverigedemokraterna nu definitivt är en del av det politiska etablissemanget. Välkomna in i värmen.

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

RELATED ARTICLES

Populärt