HemBreakingÅre översvämmat – boende ombeds hålla sig inne

Åre översvämmat – boende ombeds hålla sig inne

Befolkningen i Åre by ombeds hålla sig inomhus efter att Susabäcken svämmat över. Stora mängder vatten forsar genom byn och jord och vatten har kommit in i fastigheter. Trafikpulsådern E14 har dock kunnat öppna igen under morgonen.

Vid 23-tiden på måndagskvällen fick räddningstjänsten de första indikationerna på att bäcken höll på att svämma över och vid 04-tiden var olyckan ett faktum.

– Susabäcken har gått över på bredden och dragit med sig grus och jord och stora mängder forsar fram genom byn, säger Henrik Jönsson, befäl vid räddningsregion Mitt Norrland.

E14 öppen igen

Under natten gick ett VMA ut till allmänheten i Åre kommun med en uppmaning till alla i närområdet att hålla sig inomhus. Samtliga vägar samt E14 genom Åre fick först helt stängas av på grund av vattenmassorna.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom dock besked om att trafikpulsådern genom området, E14, har kunnat öppna igen, och är kontrollerad av räddningstjänsten, rapporterar P4 Jämtland.

– Jord och vatten har kommit in i en del fastigheter, uppger Henrik Jönsson, befäl vid räddningsregion Mitt Norrland, för radiokanalen.

Flera hus i byn löper stor risk att översvämmas. Räddningstjänsten har dock än så länge inte prioriterat fastigheter i första hand.

– Vi vet några hus som det finns vatten i och flera hus riskerar att översvämmas men vi koncentrerar oss på att få flödet att vara i bäcken och inte på andra ställen först innan vi kan ta oss an något annat, säger Henrik Jönsson.

Ingen har ännu skadats och vattenflödet har minskat något jämfört med natten, enligt Henrik Jönsson.

Vägar i Åre har förstörts (Foto via TT)

Börjar minska

Vid 04.30 hade flödet börjat minska något.

– Vi ser en ansats på att det börjar minska nu så vi hoppas på det, säger Henrik Jönsson.

Fem polispatruller är på plats för att bistå räddningstjänsten i arbetet.

– Vi är där och hjälper till med att bland annat spärra av vägar. Ingen ska vara skadad och grävmaskiner jobbar med att få bukt med översvämningen, säger Anders Malo, befäl vid polisregion Nord.

Tågspår under vatten

Även tåg till och från Åre har stoppats under morgonen och det är oklart när trafiken kan vara igång.

– Spåret ligger helt under vattnet och det finns inga prognoser när det kommer igång igen tyvärr, säger Anders Edgren, pressinformatör på SJ.

Inga resenärer ska dock vara fast på tåg i området.

– Alla kom iväg i går kväll så det är ingen som sitter fast. Våra tåg kommer vända i Östersund och sen tar ersättningstrafik över och går så långt det går, säger Anders Edgren.

Boende uppmanas lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland för mer information under morgonen.

RELATED ARTICLES

Populärt