fbpx
HemPolitikNy analys: Sverige bommar alla klimatmål

Ny analys: Sverige bommar alla klimatmål

Med regeringens befintliga klimatpolitik kommer Sverige inte att nå några av klimatmålen, enligt Naturvårdsverket som bygger sina nya analyser på beslutade och planerade styrmedel.

Det gäller det långsiktiga klimatmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045, men också etappmålen på vägen dit.

Gapet till 2045-målet är runt 22 miljoner ton koldioxidekvivalenter utan så kallade kompletterande åtgärder och 11 miljoner ton om kompletterande åtgärder används fullt ut, enligt myndighetens beräkningar.

”Vi ser starka styrmedelsbeslut på EU-nivå och ett tydligt ledarskap för grön omställning inom näringslivet. Däremot krävs ytterligare politiska beslut för minskade utsläpp i Sverige om vi ska kunna nå klimatmålen”, säger Stefan Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatavdelning, i ett pressmeddelande.

Avståndet till målen har minskat jämfört med förra året, men skillnaden är liten.

Möjligheten för Sverige att klara sina utsläppsåtaganden inom EU till 2030 beror till stor del på utvecklingen inom transportsektorn de kommande åren. Användningen av fossil diesel och bensin måste minska och elektrifieringen öka om det åtagandet ska vara inom räckhåll, enligt Naturvårdsverket.

Läs mer

Populärt