Hem Politik Lista: Högerregeringens vallöften som visade sig bara vara tomt snack

Lista: Högerregeringens vallöften som visade sig bara vara tomt snack

0
Foto: Tim Aro/TT

Högerpartierna lovade guld och gröna skogar, men redan har flera tunga vallöften dragits tillbaka.

Antalet vallöften har ökat dramatiskt de senaste tjugo åren, men forskning visar att omkring 90 procent av alla löften blir genomförda om ett parti hamnar i regeringsställning.

Så verkar dock inte vara fallet med Ulf Kristerssons regering, som har inlett mandatperioden med att totalt misslyckas med att uppfylla flera av sina viktigaste vallöften.

Kraftigt sänkta bensinpriser

Den nya regeringens allra första budgetutspel var att bensinpriset skulle sänkas med en krona. Vid pump blir den faktiska skillnaden bara ören, vilket är långt ifrån de vallöften som gavs.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lovade snabba sänkningar på bensin med tre till sex kronor och upp till tio kronor för dieseln. Men när det blev dags att leverera underpresterade de alltså rejält.

Elprisstöd innan vintern

I valrörelsen sa såväl Ulf Kristersson som Ebba Busch att ett elprisstöd skulle vara på plats till första november, så att oroliga elkunder skulle få en tryggare vinter. Så blev det inte, utan det senaste budet är att det inte blir några pengar förrän en bit in på 2023.

En som Ulf Kristersson lovade hjälp innan jul var Joel Lindqvist, ägare av en chokladbutik i Malmö, men likt alla andra får han snällt vänta medan elräkningarna fortsätter att rusa. 

– Det var kanske lite naivt att tro på det, säger han till Expressen.

Högkostnadsskydd för el

Ett annat löftesbrott är hur själva elstödet ser ut. Istället för det utlovade högkostnadsskyddet blev det en retroaktiv kompensation för räkningar som redan är betalda. Staten kommer alltså inte gå in och från en viss kostnad, så som man gjort i Norge.

Eftersom kompensationen dessutom bara gäller för de som bor i landets södra delar står norra Sverige helt oskyddade inför prisrusningar i vinter.

Skattehöjarstopp

Moderaterna lovade ett ”skattehöjarstopp”, men bara ett par veckor efter att den nya regeringen tillträtt har de trots allt valt att höja vissa skatter. Det handlar framförallt om momsen för reparationer av bland annat cyklar och skor.

Regeringen slopar även skattesubventionen för mer klimatsmarta bilar, vilket gör att priset för en elbil ökar med omkring 70 000 kronor.

Dessutom höjs skatten på alkohol och tobak vid årsskiftet, tvärtemot vad M och SD tyckte innan valet.

Aktiv klimatpolitik

Moderaterna och Liberalerna gick till val på att arbeta för att snabbt minska utsläppen. Trots detta la finansminister Elisabeth Svantesson (M) en budget som medvetet leder till ökade utsläpp. Det blir därmed allt mindre troligt att Sverige når klimatmålen för 2030.

Ytterst ansvarig är klimatminister Romina Pourmokhtari (L) som nu måste arbeta för en politik som skiljer sig skarpt från den hon drev som ordförande för ungdomsförbundet LUF.

Pourmokthari säger att hon kommer att avgå om hon inte kan stå för den politik som förs, men hittills tycks inte tillräckligt många gränser korsats för att hon ska ta det avgörande beslutet.

Kärnkraft är en stor del av högerregeringens klimatpolitik. Innan valet lovade Elisabeth Svantesson att regeringen skulle “trygga och bygga ut” kärnkraften inom 100 dagar. Den tidsfristen löper ut strax innan jul, men självklart kommer det inte finnas någon ny kärnkraft innan dess.

Aldrig samarbeta med SD

Det kanske största brutna löftet, som hela Ulf Kristerssons regeringsbygge vilar på, handlar om vem som låter honom vara statsminister. Det var inte länge sedan Kristersson lovade att inte bli beroende av SD.

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, säger Kristersson till Aftonbladet 2018.

Nu är det tydligt att SD fått ett enormt inflytande över Sveriges regering, allt nedtecknat i det mycket detaljerade Tidöavtalet som mejslades fram under slutna förhandlingar och whiskeysnack framför brasan på det västmanländska slottet.

Exit mobile version