HemPolitikHär är Magdalena Anderssons inlägg om abort som fick Busch att gå...

Här är Magdalena Anderssons inlägg om abort som fick Busch att gå i taket

Kristdemokraternas partiledare kämpar hårt för att abort inte ska bli en viktig fråga i valrörelsen.

Den 24 juni röstade högsta domstolen i USA bort rätten till fri abort genom att upphäva prejudikatet Roe vs Wade. Beslutet har skakat landet och mötts med starka protester.

I Sverige är stödet för fri abort starkt och sedan ett par år tillbaka står alla riksdagens partier bakom den svenska abortlagstiftningen.

Statsministern står upp för aborträtten

Efter beslutet i USA skrev statsminister Magdalena Andersson ett inlägg på Facebook för att visa solidaritet med de kvinnor som drabbats och stå upp för den svenska aborträtten.

I sitt inlägg skrev hon att ”det här inte är åsikter som bara finns i andra länder. Liknande högerkonservativa krafter finns här hemma i Sverige”.

Det är troligen denna mening som fått Kristdemokraternas ledning att hicka till och känna sig träffade.

Starka kopplingar till anti abort-rörelsen

Innan valet 2018 ville Sverigedemokraterna sänka gränsen för fri abort till vecka 12. Ännu fler abortkritiska strömningar finns inom Kristdemokraterna, där flera av partiets absoluta toppnamn har uttalat sig kritiskt mot fri abort.

Partiet var under sina första decennier starkt emot abort, men trots att man slipat bort en del av kanterna sträcker sig abortmotståndet i partiet ända in i nutid. Även om företrädarna idag alla säger sig ”stå bakom svenska abortlagstiftning” är det besvärande för partiet när nya uttalanden kommer fram.

Kallade till presskonferens

Med kort varsel kallade KD-ledaren Ebba Busch under måndagen till presskonferens om abort. Hon ville där försäkra att partiet står bakom svensk abortlagstiftning.

– Men jag köper inte att Magdalena Andersson är orolig för aborträtten i Sverige. Jag tror också att många av Sveriges befolkning litar på vad hon säger, säger Ebba Busch under pressträffen.

Bara ett par minuter senare framkom att partiledaren fortfarande stöttar samvetsfrihet, som innebär att exempelvis barnmorskor kan vägra att utföra aborter av religiösa skäl. Samvetsfrihet är en inskränkning av aborträtten.

Ebba Busch anklagade Magdalena Andersson för att försöka piska upp stämningen gällande abortfrågan, som enligt KD-ledaren är en icke-fråga i Sverige. För att visa samstämmigheten föreslog Busch samtliga partiledare skulle skriva på ett ”abortkontrakt”.

Miljöpartiets språkrör kallade på Twitter kontraktet för ett ”PR-trick”. Övriga partiledare har valt att att inte kommentera utspelet.

RELATED ARTICLES

Populärt